Durham County Bar Association Fifth Annual Two Day CLE Event

Thursday and Friday, February 2-3, 2017 at Hope Valley Country Club

3803 Dover Rd, Durham, NC 27707

READ THIS FIRSTOfficial Program Guide to the 2017 CLE (pdf) 

WORD DOCUMENT: Official Program Guide to the 2017 CLE (WORD Doc)

Registration LINK: https://www.surveymonkey.com/r/DCBA_CLE2017

Durham County Bar Association members can obtain up to 13 hours of proposed CLE credit across two days. There is no fee for paid DCBA members to attend the event, however, participants must pay the $3.50 fee to the NC Board of CLE for each hour obtained. Area attorneys may join the DCBA at any time. Those licensed in 2016 may pay $60, dues for all others are $125.

Note: CLE Credit application will be filed after the event due to timing of receipt of Ethics materials from Ethics Professor Instructors. 

If you need to pay DCBA dues in order to participate, you may pay dues from the front page web site link entitled "pay dues here," or send your check for $125 ($60 for those first licensed in 2016) to the DCBA, PO Box 593, Durham, NC 27702, prior to February 2.

Please email questions to the DCBA’s Executive Director, Bonnie Biggs, who will serve as the event’s Registrar, at info@durhambar.org.

CREDIT HOURS WILL BE “PENDING APPROVAL,” SOME HAVE BEEN PREVIOUSLY PRESENTED AND APPROVED BUT MUST BE RESUBMITTED FOR EACH PRESENTATION

THE FOLLOWING SESSIONS ARE AVAILABLE

Thursday, February 2, Morning Session, 8:00 a.m. - 12:15 p.m. (4 credit hours)
Thursday, February 2, Afternoon Session (includes 2-hour Ethics/Professional Responsibility), 1:00 p.m. - 5:15 p.m. (total 4 credit hours)
Thursday, February 2, 1:00 – 3:00 ONLY Ethics/Professional Responsibility (2 credit hours ONLY)
Friday, February 3, Morning Session, 9:00 a.m. – 12:15 p.m. (3 credit hours)
Friday, February 3, Afternoon Session 1:30 p.m. to 3:45 p.m. (2 hours credit)

FULL PROGRAM AGENDA

Materials can be downloaded two ways: 

Full Binder of NOTES - AVAILABLE JANUARY 30 

Thursday Slides and Manuscripts  - AVAILABLE JANUARY 30 

Friday Slides and Manuscripts - AVAILABLE JANUARY 30 

Individual materials are also available at the links below. 

February 2, 2017

7:30 Registration Opens

8:00 – 9:00 Child Support/Orders to Show Cause (1 hour)

Nathan McKinney, Assistant County Attorney, Durham County
Geri Ruzage, Senior Assistant County Attorney, Durham County
Danielle Briggs, Senior Assistant County Attorney, Durham County

9:00 – 10:00 Special Immigrant Juvenile Status (1 hour)

Derrick Hensley, The Law Office of Derrick J. Hensley, PLLC

10:00 - 10:15 BREAK

10:15 – 11:15 What Children with Disabilities are Entitled to in School: IDEA, Section 504, and the ADA
(1 hour)

Bob Ekstrand, Ekstrand & Ekstrand LLP

11:15 – 12:15 Criminal Law updates/ PD's office (1 hour)

Rebecca R. Chappell, Assistant Public Defender, Durham County

12:15 PM Collection of Credit Certification Forms for Morning-only participants, Lunch on your own

1:00 Afternoon-only Registration

1:30 – 3:30 Ethics Challenge (2 hours, Ethics)

Pamela S. Glean, Community Education and Outreach Coordinator & Professor of Law, North Carolina Central University School of Law
Theresa Newman, Clinical Professor of Law, Duke University, Co-director of the Wrongful Convictions Clinic, Associate Director of the Duke Law School Center for Criminal Justice and Professional Responsibility, and faculty adviser to the student-led Innocence Project
Additional Speakers TBA

3:30 – 3:45 BREAK

3:45 – 4:45 Understanding Lab Reports (1 hour)

Sarah Olson, Forensic Resource Counsel, Indigent Defense Services

4:45 – 5:45 Cyber False Sense of Security (1 hour)

Jonathan Biggs, Vice President - Risk Management & Education, Investors Title Insurance Company

5:45 PM Wrap Up, Collection of Credit Certification Forms for those not returning on Friday

 

February 3, 2016

NOTE: Detailed program descriptions are being compiled, and will be sent out in an updated version of this file the week of January 16.

8:30 REGISTRATION OPENS ONLY FOR THOSE WHO DID NOT ATTEND FEBRUARY 2.

8:30 Registration Opens

9:00 – 10:00 Securities Regulation: Crowdfunding/Investor Rights (1 hour)

Leo John, Investor/Business Outreach, Legal Specialist,
N.C. Department of Secretary of State Securities Division

10:00 - 10:15 BREAK

10:15 – 11:15 Employment Security Law (1 hour)

Adam Hopler, Attorney & Managing Partner, Hopler, Wilms, & Hanna, PLLC
Chris Wilms, Partner, Hopler, Wilms, & Hanna, PLLC

11:15 – 12:15 High-percentage strategies for DWI, Marijuana DWI (1 hour)

John Donovan, Charns & Donovan

12:15 PM Collection of Credit Certification Forms for Morning-only participants, Lunch on your own

1:15 Afternoon-only Registration

1:30 – 2:30 Ethical Issues in Settlement/Mediation (1 hour)

K. Alan Parry, Parry | Tyndall |White

2:30 – 2:45 BREAK

2:45 – 3:45 Hot Topics: Recent Criminal Justice Reform Initiatives (1 hour)

Bethan Eynon, Southern Coalition for Social Justice

3:45 PM Wrap Up, Collection of Credit Certification Forms

The evaluation for this event will be distributed online, and will be sent to all participants following the event. Please take a moment to fill it out, as your feedback is important. Evaluation forms will also be available at the event should you choose to complete one immediately.

 





PHOTOS FROM PRIOR EVENTS

 

 

 

 

 

 
powered by MemberClicks